21 Aralık 2014 Pazar

ceza avukatı,avukat

20.12.2014 - 02:30 | Son Güncelleme: 20.12.2014-1:14

Ayakta duruşma tartışma yarattı

Hakim Ali Yiğin’in ara karar okunurken ayağa kalkmayan avukatın sandalyesini kaldırtması tartışma yarattı. Avukatlar Yiğin’e tepki gösterirken, hakim ve savcıların büyük bir bölümü karar okunurken avukatların ayağa kalkmasının mahkemeye saygının bir gereği olduğunu savundu

Kemal Göktaş
İstanbul 4. İş Mahkemesi hakimi Ali Yiğin’in ara karar okunurken ayağa kalkmayan davacı avukatı Fırat Avşar’ın oturduğu sandalyeyi kaldırtması, yargı camiasında tartışma yarattı.
Konu yargı mensuplarının tartışma platformu adalet.org’un da gündemi oldu. Sitede yapılan yorumlar şöyle:

l Savcı İbrahim Tokalı: İş mahkemesi duruşması, iddia makamı,silahların eşitliği, ne silahmış arkadaş!
l Avukat Orhan Avcı: Yasada yok deyip avukatın sandalyesini kaldırıp karşı tarafa indirmek hele bunun için duruşmaya ara vermek nasıl bir anlayış. Yukarıdan aşağıya bakan meslektaşlarım unutmayın ki sizde bir gün aşağıdan yukarıya bakmaya (emekli olunca) mahkumsunuz. Hakimlerin muhakkak avukatlıktan geçmesi gerekmektedir.
l Hâkim Mesut Eryılmaz: Sayın avukatın ayağa kalkması kendisine ve yargıya olan saygısından ötürü gelmesi gerekir. Sayın meslektaşın yaptığı da hoş olmamış.
l Hâkim Fazıl Altınordu: Mahkeme hâkimi duruşma salonuna girdiğinde ve hüküm verilirken salonda bulunan herkesin ayağa kalkması bence mahkemeye gösterilmesi gereken bir saygıdır. Burada sorun abartılmış gibi.

‘Savcı neden kalkmıyor’
l Savcı Aktan Ali Öztürk: Yasada avukatların hangi durumlarda ayağa kalkacakları sarahaten yazılı. Teamül denen kaypak kavramın arkasına sığınıp avukatlara cırt pırt vaziyet almalarını dayatmak, nice sorunla boğuşan yargı camiasında savunulabilecek belki de en son şey. Hadi diyelim ki böyle bir teamül var; hüküm okunurken neden savcı ayağa kalkmıyor?
l Savcı Taha Alkan: Usul kanunlarında olmayan bir hükmün bu kadar ısrarla avukatlara dayatılmasına ve kriz haline getirilmesine anlam veremiyorum.
l Hâkim Mustafa AkgülAvrupa ve Amerika’da duruşmaya girince ayağa kalkarlar. Türkiye’de olunca kendi yargı sistemini aşağılama dürtüsü ile ayağa kalkmak istemezler; kalksan ne olur kalkmasan ne olur? Ayağa kalkmak sadece mahkemeye değil kendi mesleğine karşı bir saygı göstergesidir. Mahkemeye saygı gösteremiyorsan kendi mesleğine nasıl saygı göstereceksin?
l Avukat İlter Aksoylu: Çocuğum yaşındaki bir savcı şüphelinin ifadesini alırken 1 saat beni de ayakta tuttu, sesimi çıkarmadım ama ayıp, yazık. Kürsü veya koltuk egoların tatmin yeri değildir. Nezaketin sermayesi yok, harca harca bitmez.

‘Ders almaları gerekir’
l Avukat Saim Dikici: Hâkim, savcı ve avukatların staj yaparken mutlaka ‘örgütsel davranış’ dersleri almaları gerekir. Büyük bir nezakete de gerek yok, biraz empati yeter de artar.
l Avukat Özgür Eray Taş: Kocaeli Ticaret Mahkemesi’nde, avukatların PC ekranının üst bölümüne, “Sayın vekil, beyanlarınızı oturarak yapabilirsiniz” içerikli bir yazı yapıştırılmış olduğunu gördüğümde şaşırmıştım. Arzu eden oturuyor, arzu eden ayakta beyanda bulunuyor ve hiç bir problem yaşanmıyordu.www.yilmazyalcin.av.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder